søndag 21. desember 2008

22. desember

Etter å ha fullført det tids-, og ikke minst, pengeslukende animasjonsfilmprosjektet Slipp Jimmy fri, Norges første helaftens 3D-animasjonsfilm, for så å ha regissert sin egen musikal, Verdiløse menn, på Torshovteatret, virker det som om landets eneste egentlige fullblodslegende i den norske undergrunnstegneserietradisjonen, Christopher Nilsen, igjen har kunnet vie seg fullt og helt til sin kjernevirksomhet med en solid porsjon ny giv. Det har i hvert fall ikke vært noe å si på produksjonsraten i 2008; ved siden av å levere gjesteserie til bladet Rocky, utkom tidligere i år første bind av Mens vi venter på dommedag – nærmere 200 sider med Nielsens 80-tallsstriper i utvalg. Og i begynnelsen av november kunne serieforlaget No Comprendo Press, igjen presentere et nytt 192-siders album.

Mens førstnevnte album først og fremst er obligatorisk for veldig ihuga Nielsen-tilhengere, burde praktalbumet Bygdegutar, fabelaktig fargesatt av Mikael Holmberg, ikke bare stå på ønskelista til alle som tidligere har latt seg fenge av tegnerens univers, men også gjerne som en innføring til dem som aldri har lest en Nielsen-stripe før.

Men siden du antagelig allerede har plassert alle gavene dine trygt under under treet (eller?) - det er jo trosss alt bittelille julaften i dag, kan Bygdegutar, som er å få kjøpt hos både Norges største kioskkjede og hos din nærmeste bokhandel, mer enn gjerne kjøpes inn som den perfekte romjulslektyre. Av erfaring er det dessuten alltid greit å ha noe i bakhånd, når nestbestekompis, eller mer perifere bekjentskap som du slett ikke hadde tenkt å gi noe til i år, plutselig ringer på døren julemorgen og vil overrekke deg «bare en liten ting, liksom». Men for all del: Dette albumet vil du nok aller helst beholde selv...

I Bygdegutar møter vi en gjenganger fra Nielsens univers: Erketrønderen Hold Brillan, sist sett i Slipp Jimmy fri.Nielsens evne til å overraske innenfor eget univers kommer til uttrykk når han denne gangen setter Lefsvikas store sønn i et alldeles nytt lys, og lar ham melde seg på et realityprogram i håp om å vinne en større pengepremie. Men Hold Brillan har ikke fått med seg at det er snakk om et Jakten på kjærligheten-konsept, og havner i stedet i knivskarp konkurranse med andre ungkarer fra bygde-Norge om den single, sofistikerte Oslo-kunstnerinnen Petras gunst.

Nok et fantastisk album og en fantastisk, ellevill historie fra Christopher Nielsen. God jul!

/ Jørgen

Ingen kommentarer: