mandag 7. juni 2010

Hotel on the corner of bitter and sweet av Jamie Ford

Jamie Ford er amerikaner med kinesiske aner, og miljøet han skildrer er nettopp de kinesiske amerikanerne, eller er det de amerikanske kineserne de kalles?

Handlingen er lagt til Seattle under andre verdenskrig og på 1980-tallet. Henry Lee er hovedpersonen og han er 2. generasjons amerikaner hvis far er veldig opptatt av at han skal bli en ordentlig amerikaner, men som samtidig vil sørge for at Henry får seg en ordentlig kinesisk utdanning når han blir gammel nok til det.

En dag i 1986 (?) oppdager plutselig Henry at noen har kjøpt Panama Hotel, og det viser seg at i kjelleren på det gamle hotellet er det gjemt skatter fra andre verdenskrig. Henry begynner å minnes, og både Henrys sønn og jeg som leser lar oss overraske underveis i denne minnereisen. I allefall jeg lærte mye nytt om hvordan imigranter i USA hadde det under krigen, og da spesielt japanerne. Tross flere generasjoner i USA ble de fremdeles sett på som fienden. Etter Pearl Harbour ble de bl.a. integrert i egne leire utenfor byene. Mange av Henrys minner går nettopp på behandlingen hans beste venn, japanske Keiko og hennes "landsmenn" ble utsatt for.

Herlig, lettflytende språk og jeg både humret og gråt meg gjennom boka.

Gro

Ingen kommentarer: