onsdag 16. april 2008

Tore Renberg: Kompani Orheim

Vi møter den lille familien Orheim i deres nye rekkehus i Stavanger på 1980-tallet. Mor Sara, far Terje og lille Jarle. Alt virker idyllisk, men da far begynner å drikke sprekker idyllen, og alkoholismen blir etterhvert bestemmende for familien. Dette er en sterk og rørende bok med gode karakterskildringer og fint tidsbilde. Her skildres stormforelskelse, musikklytting og demonstrasjon mot Arne Myrdal og Folkebevegelsen mot Innvandring, og slitsomme ferieturer. Far Terje er veldig opptatt av krigen og Kompani Linge, og han tar familien med på fjelltur på Hardangervidda med utgangspunkt i Rjukan og Vemork og tungtvannsabotasjen. Det går ikke godt… Dette er en sår og humoristisk skildring av en families undergang. Sterk bok – anbefales!

1 kommentar:

Anonym sa...

En fantastisk bra bok, som er en fortsettelse av "Mannen som elsket Yngve" (filmatisert). Egentlig så er den en litt underlig fortsettelse, fordi kronologisk sett, foregår handlingen før handlingen i "Mannen som elsket Yngve". Hovedpersonen Jarle er i den første boken elev ved Kongsgård (Stavanger Katedralskole). I "Kompani Orheim, er han student ved Universitetet i Bergen, og boken starter med at han er på vei hjem til farens begravelse. Situasjonen han befinner seg i nå, bringer ham tilbake til minner fra barndommen...og det er disse minnene fra barndomstiden han beskriver i "Kompani Orheim".

Nå er det kommet en tredje bok om Jarle Klepp: "Charlotte Isabel Hansen". Jarle er fortsatt student ved UiB. Han er en ambisiøs litteraturstudent, og er opptatt av de store filosofene og litteraturvitere som Adorno, Derrida, Friedrich, dekonstrukjonen og proustske onomastikken- hva det nå enn er. Fullt opptatt av litteraturstudier, og ikke minst av den vakre, rike og frigjorte Herdis Snartemo og naboen og alenemoren Gerd, får han plutselig en dag innkaling til å avgi blodprøve i en farskapssak. Han får positiv resultat og brått er han far til ei 7 år gammel jente, unnfanget med ei jente fra Sola ungdomsskole på festen etter det mislykkede oppvarmingskonserten til Mathias Rust bandet (beskrevet i "Mannen som elsket Yngve".

De to første bøkene om Jarle Klepp var veldig interessante og jeg slukte dem på null komma niks. Dessverre ble den siste en liten skuffelse. Mildt sagt var den litt langtrukket og kjedelig, litt drøy, etter min mening. Men la meg presisere med en gang, at ikke alle er enige med meg...og takk og pris :-)
Leser gjerne andre meninger om "Charlotte Isabel Hansen"