fredag 7. mai 2010

Mørk kyst

Peter Temple er australsk, og for denne boka har han fått div. priser, bl.a. Dagger awards for verdens beste krim.Hovedpersonen er Joe Cashin, en underdog type som sliter med store smerter i kroppen. Årsaken til dette får vi høre om i tilbakeblikk på livet hans.Han bor i et falleferdig hus, men får hjelp av en tilfeldig omstreifer med å pusse det opp.En gammel og velstående mann som er etterkommer av en industrimagnat blir en dag funnet drept i hjemmet sitt. En dyr og flott klokke er borte, og tre unge aboriginere blir med en gang mistenkt. Etter utrolig fordomsfullt og dårlig politiarbeid blir to av guttene drept, og den tredje blir funnet druknet kort tid etter. Rasimen mot urbefolkningen er definitivt et tema i denne romanen, og holdningene enkelte innen politiet viser, er rett og slett skrekkelige.

Jeg liker hovedpersonen i boka som er en nokså utradisjonell type. Forfatteren skriver godt, gode observasjoner og spesielt dialogene er bra. Mye sarkasme, ironi og en dose humor.Her er det ikke mye australsk sol og surfing, men makt, politikk og rasemotsetninger.

Denne kan gjerne anbefales alle som liker litt ”hardkokt” krim, ikke de som sverger til ”kosekrim” som Damenes detektivbyrå. Boka har kvaliteter utover vanlig krimunderholdning. Dere finner den bibliotekene i Sandnes, Stavanger, Randaberg og Sola.


Kari

Ingen kommentarer: