torsdag 14. juni 2012

Stephen King : Hjerter i Atlantis

En bibliotekar reiser ikke til Mallorca (eller noe som helst feriested) uten lesestoff. Men det gjorde jeg : hadde bare med meg en liten reiseguide og et Tara-blad.

Vår enkle leilighet huset den norske sjømannskirken i 1.etasje, og der var døra åpen og en stor bokhylle med godt leste bøker tilgjengelig. Der tok jeg med meg en bok av slapp kvalitet tenkte jeg – full av bibliotekarfordommer. Men det tok jeg sannelig feil – for denne bestselgerforfatteren ga meg en nydelig og rørende leseropplevelse:
En nydelig, rørende, morsom, selvironisk, varm, sår og ikke minst lærerik roman fra USAs uskyld. Handlingen er lagt til en søvnig liten småby slutten av 50tallet og inn i 60tallet. Tre barndomsvenner med Bobby i spissen lever sine ytterst spennende barneliv med farlige store gutter fra St.Gabe-skolen, men gryende forelskelser og vennskap så sterk som kjetting. Aldri har man bedre venner enn som 12åring.
Boka en inndelt i 5 ulike fortellinger, men en av eller flere av personene går igjen i de ulike historiene. USAs største traume – Vietnamkrigen – går igjen som en rød tråd. Fra studentliv med politisk oppvåkning. Til opplevelser under krigen som ikke vil slippe taket. Sorg, tilgivelse, forsoning, anger.

King er rett og slett en storslagen forfatter. Han er en mester i å berette om ondskap, det visste jeg. Men jeg ante ikke at han i tillegg er en mester i å fortell om godhet, og snille mennesker og om disse personenes ønsker om å gjøre opp for seg!


Les og le og gråt. Dette var kjekt.


Aud Jorunn, SølvbergetFinn boka i StavangerJærbiblioteka, og i Randaberg

1 kommentar:

Marianne sa...

Så flott :-) Denne fant jeg i bokhylla til sambo'en. Takk for tipset! Notert bak øret for sommeren! Marianne/Tau :)