torsdag 2. august 2012

Nostradamus testamente av Tom Egeland

Koder, myter, konspirasjoner, spådommer, profetier, fakta og Tom Egelands livlige fantasi.

Store spørsmål skal besvares i Tom Egelands foreløpig siste bok om arkeologen Bjørn Beltøs viderverdigheter.Jeg leser ikke kodekrim for å bli slått i bakken av en skikkelig god krimgåte. Jeg leser slike bøker for å dykke ned og fråtse i fortidens mysterier og uløste gåter. Jeg elsker slike mysterier og Egeland gir meg virkelig valuta for pengene. Han sparer ikke på noe i Nostradamus testamente. Egeland har klasket i hop en bråte med gamle myter og teorier, rørt godt sammen og serverer en ganske så artig historie. Sentralt i vår engstelige helt Bjørn Beltøs eventyr står denne gang Firenze by, Medici familien og Nostradamus. Videre får vi jakten på Paktens ark, innholdet fra det tapte biblioteket i Alexandria, skapelsesberetningen, sfinksen i Egypt og orakelet i Delfi. Egeland tar virkelig for seg av gamle bibelmyter og sauser sammen bibelhistorie, renessansemyter, konspirasjonsteorier fra antikkens Roma og fri fantasi.


Som det ofte gjør i kodekrim eller konspirasjonskrim om du vil, starter mysteriet da en professor og hans sønn blir kidnappet av en eldgammel, mystisk, hemmelig organisasjon som har kommet på kant med egne verdier. Professoren blir satt til å knekke gamle koder, mens Beltø slår seg sammen med professorens kone og prøver å nøste opp i mysteriet før professoren røper alle svar til den hemmelige organisasjonen, noe som selvsagt vil være fatalt for hele menneskeheten. Mens Beltø jobber for å løse mysteriet, blir de fleste som kan hjelpe ham tatt av dage på bestialsk vis. Mer skal ikke røpes fra handlingen.

Nostradamus testamente er litt Umberto Eco ”light”. Der hvor Foucaults pendel bare var kompleks, har denne mye av den samme kompleksiteten, men er langt enklere å følge og holder spenningen gjennom hele historien. Vi får virkelig være med på tankeprosessene når koder skal dechiffreres og løsningene på mysteriene skal nøstes opp. Det er dette kodekrim handler om.


All ære til Egeland og hans livlige fantasi.


Alf-Helge, Randaberg folkebibliotek

Lån boka i Randaberg, Stavanger, eller Jærbiblioteka

Ingen kommentarer: