mandag 24. september 2012

En morder lyver ikke alene av Maria Lang

Det er sommer og ferie og en gruppe venner tilbringer noen ferieuker sammen på en liten øy langt fra de nærmeste naboene. Det er nydelig vær, og dagene går med til å bade, spise god mat og til å sladre. Hver og en av vennene bærer imidlertid på hemmeligheter, og det ulmer under overflaten. Så skjer det et mord, dramatisk nok, men da liket forsvinner blir forholdet mellom vennene satt på prøve. Den småborgerlige, lille kretsen kan gjerne ha en sval og kontrollert overflate, men under de pene manerene koker det av sterke følelser og erotiske hemmeligheter.

Maria Lang er et pseudonym for Dagmar Maria Lange, en svensk forfatter og lektor. I 1949 debuterte hun med romanen Mördaren ljuger inte ensam som krimforfatter under navnet Maria Lang. Hun var også en av grunnleggerne av Svenska Deckarakademin. Maria Lang oppnådde stor popularitet, og regnes i hjemlandet som den største forfatteren fra den svenske kriminallitteraturens gullalder. Bøkene hennes er tilstrebet klassiske krimgåter i tradisjonen fra Agatha Christie, men skiller seg fra disse ved å trekke inn romanpersonenes erotiske (følelses) liv som motiv for mord.

Langs faste hovedpersoner var professordatteren Puck Ekstedt, kriminalkommissar Christer Wijk og – fra 1960-tallet – hennes alter ego, forfatteren Almi Graan.
Som det er nevnt ovenfor skriver Maria Lang krim som ligner den skrevet av Agatha Christie. Jeg er en stor Christie-fan og falt også da for denne boken. Jeg liker den unge studenten Puck og hvordan hun forteller om alt det som skjer på øya. Både sin egen forelskelse, mordene og forvirringen og uhyggesfølelsen blant vennene. Puck finner et lik under en stor gran. Mordet blir rapportert til politiet, men fordi liket forsvinner før politiet kommer til øya blir vennene ikke tatt seriøst. Så istedenfor å prøve å overtale det lokale politiet tar vennene kontakt med Christer Wijk og han kommer til øya for løse saken.

Dette er en virkelig bra krim som passer for alle som liker Agatha Christie. Men den er enkel og rett frem og ikke en bok som kan regnes som stor litteratur. For meg var det koselig å lese en så positiv og rett frem krim-roman at jeg anbefaler den til alle som trenger en pause fra blodige mord og vold i moderne krim.

 Astrid Terese, Hå folkebibliotek

Boken kan lånes i Stavanger, Jærbibliotekene, og .

Ingen kommentarer: