torsdag 6. desember 2012

Bare harde pakker fra Bjørn og Kjersti

Bjørn Veen fra Gjeldal bibliotek og Kjersti Torbjørnsen fra Sola bibliotek har plukket ut høydepunkter fra 2012-utgivelsene. 

Først ut er Bjørn:

Billedbok: Laila er laktoseintolerant av Geir Moen

Jeg tenkte: "Dette må være verdens kjedligste tittel!" Jeg måtte lese boken bare for å se om det var en spøk. Og det var det. Boken er ellevill! Kua Laila er laktoseintolerant, og fiser mye. Så hun havner utenfor ku-gjengen. Bonden føler med Laila, han føler seg også nokså utenfor. Han har nemlig en drøm om å fly! Flydrømmer + fising = ellevilt! Fising, flying og fantastiske kyr. Denne boken er kun for de som våger!


Barnebok: Hockeysveis fører til dårlig rim av Siw Wyller

Lazze er byens frisør og han kan bare en frisyre: Hockeysveisen. Den klipper han på alle i byen samtidig som han spiller glad musikk: Danseband. Når han er glad rimer han glade rim. Hans glede er så smittende at alle i byen blir glade av Lazze, det vil si nesten alle. Fru Holm hater hockeysveis og danseband og den nye presten i byen, han bryr seg bare om kjeks.

Lazze sin eneste sorg i livet er hans elskede Gunn som forlot ham under triste omstendigheter. Men da Gunn kommer tilbake for å stelle sin mor Fru Holm har Lazze sjansen å gjøre det godt igjen. Han arrangerer konsert i kirken der han skal smelte Gunn sitt hjerte med vakker dansebandmusikk. Bare han ikke rimer stygge ting som han pleier når han er nervøs...

En fjasebok om kjærlighet, hockeysveis og danseband. Enten liker du denne godt eller misliker du den sterkt.

Ungdomsbok: Bebe av Bente Bratlund

Bebe går på ungdomsskulen saman med Sara, bestevenninna. I klassen har nett Daniel begynt, draumeguten som alle jentene er forelska i.. Heime er mor og to småbrør. Då Sara og Daniel vert velt av klassen til å reise på helgekurs saman, og Bebe ikkje får henga på kafeen med Daniel vert ho sur. Ho veit at ho ikkje burde vera misunneleg på Sara, og ho veit at mora treng å koma seg ut, men det er av og til vanskeleg å glede seg på andre si vegne. Då er det godt å ha ei storrøykande gamal dame til nabo som ein kan snakke med, og som kan kome med råd. For det er som Fru Amdal seier: ”Snille jenter som ikkje ber om sjokolade, dei får ikkje sjokolade

Historia om Bebe er kort, men klok. Du lærer at av og til må du tak tak i ting sjølv, ikkje berre vente på at andre skal fikse det. Korte setningar gjer boka lett å lese og ei god historie gjer ho lett å like. Sjølv om det vert dramatisk er det til sjuande og sist ei glad bok.


Amerikanske guder av Neil Gaiman

Jeg begynte å bla i den, lese litt her og der. Det var som å treffe en gammel venn og kunne ta opp tråden med en gang.

Denne boken er en reise, det vi på godt norsk kaller en roadtrip. I boken møter du Shadow, hovedpersonen, som snart har sonet sin dom for væpnet ran. Han skal tilbake til samfunnet, han har en kone som venter, men ting går ikke som planlagd. Plutselig er en gravferd over og Shadow sine planer er forduftet. Herr Onsdag gir ham en jobb som sjåfør og livvakt, og sammen legger de ut på reisen.

På en god reise møter du mange spennende skikkelser. Og det gjør definitivt her. Skikkelser er et godt ord for dem, det er nemlig ikke bare mennesker de møter på sin reise og entiter, manifestasjoner, ånder og kanskje guder. De har alle sin sjarm, selv Czernobog.

Det å reise er også få nye inntrykk. Og det USA som vises her er både det du kjenner, men også helt ulikt noe annet USA du har sett. For om et land er summen av sitt folk, så gjelder det også hva de tror på. Det har vandret inn folk til USA fra alle verdenshjørner, ble gudene også med på reisen?

Det er en lang reise, så den krever mange sider. Men når den når slutt ønsker du at det var flere sider.

Det flotte med bøkene til Neil Gaiman er at de ikke er krim eller grøss, eller fantasy eller romantikk eller noen sjanger, de er litt av alt.


I tillegg anbefales disse:

Jeg vil ha tilbake hatten min av Jon Klassen (Bildebok)
Trolleliv-serien av sissel Bøe og Peter Madsen (Bildebøker)
En bok av Hervé Tullet (Bildebok)
Dyrenes karneval av Marianne Dubuc (Bildebok)
Når alle sover av Nicolai Houm og Rune Markhus (Bildebok - finnes også som app)
Salamandergåten av Jørn Lier Horst (Krim for ungdom)
Gamer av Tor Arve Røssland (Ungdomsbok)
Villheks : Ildprøven av Lene Kaaberbøl (Fantasy for barn/ungdom)
Dataspill av flere forf. (Faktabok for barn/ungdom)
Fotballhistorier av Harald Henmo (Faktabok for barn/ungdom)
Bandet mitt spiller ikke progrock av Liv Eirill Progrock (Ungdomsbok)
Fuck off, I love you av Lars Mæhle (Ungdomsbok)
Himmelen begynner her av Jandy Nelson (Ungdomsbok)
Hver dag av David Levithan (Ungdomsbok)

Sirkelen av Mats Strandberg og Sara Bergmark Elfgren (Fantasy for ungdom)
Min tid kommer av Nina Vogt-Østli (Ungdomsbok)
Song for Eirabu (2 bind) av Kristine Tofte (Fantasy for voksne)

Og her kommer Kjerstis tur.  Hun starter med et alternativ til bestselgeren Fifty shades og følger på med favoritter innen de fleste sjangre:

Mamma er en countrysang av Catrine Evelid


Dette er absolutt boka for alle som husker Stavanger på 70- og 80-tallet. Eller alle de som ikke var her da, og som kan lære mye om hvordan Stavanger var rett etter at olja var funnet.

Gry, Terje og lille Simen bor i et lite hus i Stavanger. Gry er oppvokst på Ogna, og som ugift mor, er det synden som kommer når hun besøker barndomshjemmet. Terje arbeider som dykker, og vennene hans er bekymret for at han tar for store risiko når de kommer til Nordsjørenna. Gry arbeider på en Grillbar, synger og traller, og drømmer om å få synge inn en jingel til nærradioen.

Lille Simen observerer det han ser med undring og forundring. Mye virker farlig og skremmende. Ikke minst når faren stadig klager over "dotter i ørene" og endrer væremåten sin. Alt er i endring. Men noen ganger går det så raskt at man ikke helt får det med seg.

En litt melankolsk bok om oljeeventyrets første fase, med undring og forundring og gjenkjennelse for alle oss som var der.
En blå kjole fra Herr Hitler av Torill Brekke


Trolig den tristeste boken noen sinne fra denne forfatteren. Trist, melankolsk, men også vakker og full av nyanser. To kvinneskjebner som blir ført sammen. Liv har gjort alt klart til å ende sitt liv 19 år gammel. Hun er i en hytte, alene sammen med hunden. Hun skal bare sende melding om at nå kan hunden hentes. Men så var det Irma. Den eldre tyske damen som ikke har bil eller sertifikat. Hun trenger hjelp til å komme seg i butikken, og Liv blir spurt om å kjøre. Og da må man bare leve litt til. Irma blir begeistret for Liv, og bruker henne til å skysse seg både hit og dit. Og hun forteller Liv om sin store hemmelighet. Livs traume er imidlertid nærmere i tid, og for sårt til å snakkes om. En virkelig original innfallsport til 2.verdenskrig og dens konsekvenser for enkeltmenneskene. Sår, morsom, interessant og uendelig trist.Der hvor rosene aldri dør av Gunnar StaalesenDen beste boken om Varg Veum på det jeg kan huske. Kan det være at Varg må helt ned i kjelleren først, før han kan glitre og løse langt begravde hemmeligheter?

For i begynnelsen av denne boka står det ikke bra til med Varg. Han har mistet kjærligheten på nytt og har krøpet langt ned i akevitten. Når han da blir oppsøkt av moren til Mette som forsvant for nesten 25 år siden. Nå er saken snart foreldet, men hun har aldri glemt sin datter. Sakte men sikkert kommer Varg seg ut av alkoholtåken og begynner å følge spor. Og sporene ender opp i et mysterium som kom som en gedigen overraskelse for både leser og personene i boka.

En skikkelig overraskende bok.

Og her er resen av lista:

Ildfuglen av Hedda H. Robertsen (Roman)Den tomme stolen av J.K. Rowling (Roman)Mamma er en Countrysang av Cathrine Evelid (Roman)Mørkerom av Anders Lunde (Roman)Krigens skugge av Ranghild Kolden (Roman)
Svik av Trude Teige (Krim)En blå kjole fra Herr Hitler av Torill Brekke (Roman)Agnes i senga av Heidi Linde (Roman)Fuglehotellet av Tiger Garté (Roman)
En fremmed i verden av Simon Stranger (Roman)
Syersken fra Madrid av Maria Dueñas (Roman)
Lukkede rom av Care Santos (Roman)
Brobyggerne av Jan Guillou (Roman)
Mokka av Tatiana de Rosnay (Roman)
Udødelighetens elixir av Gabi Gleichmann (Roman)
Det som ventet meg av Parinoush Saniee (Roman)
Hakawati : historiefortelleren av Rabih Alameddine (Roman)
Jakthundene av Jørn Lier Horst (Krim)
Der hvor Roser aldri dør av Gunnar Staalesen (Krim)
Etter den søte kløe av Bjørn Bottolvs (Krim)Ingen kommentarer: