mandag 13. desember 2010

Xue Xinran – Tapte døtre

Ingen andre land har en like skjev fordeling mellom menn og kvinner som Kina. Det fødes stadig færre jenter og mange havner på barnehjem, eller adopteres bort til vesten. Hvorfor har Kina denne skjevheten?

En av de 10 historiene i boka er om Kumei som flere ganger prøver å ta sitt eget liv ved å svelge store menger giftig kjemikaler. Det viser seg at hun selv har måttet gitt fra seg en liten jente etter steinharde krav fra svigerfamilien og ett barneselskap ripper opp i sorgen hennes og gjorde livet hennes utholdelig. En av jordmødrenes historie i boka gjorde sterkt inntrykk på meg. Her fortelles det om hvordan nyfødte ved fødselen ”gjøres av” hvis det viser seg å være en jente. ”Å gjøre av” betyr rett og slett at jentebarnet drepes. Xinran har satt søkelys på en barbarisk tradisjon og kanskje kan boken bidra til at dette i fremtiden endrer seg. Forfatteren får og godt fram at svaret på hvorfor jentebarn blir satt bort av sine mødre: de hadde ikke noe valg.

Unn

1 kommentar:

Anonym sa...

Mye propaganda oppstår, og at Kina er et veldig skjevt land er ett av dem.

det er bra at vi får vite om noen mørke sider av Kina, men at selv et land så mektig som det har svake sider er helt naturlig. Vis vi leter godt nok etter, så finner man nok like, eller kanskje til og me mennesker som har det værre i Norge, Usa, Stor britania osv.