tirsdag 12. mars 2013

Jernbaneunderholdning


Ta gjerne Jan Guillous bok Brobyggerne med på en lang togtur.  Da får du spennende historier og underholdning i mange timer.  Kjedelig blir det ikke.

Dresden,1901: Tre norske brødre er ferdige med sin ingeniørutdannelse. Oscar havner nokså tilfeldig i Øst-Afrika for å delta i oppbyggingen av jernbanenettverket der. Lauritz' oppgave blir å fullføre Bergensbanen og han drar til Hardangervidda for i første omgang å bygge broer.

I begge disse fortellingene er det intense naturbeskrivelser og flotte miljøskildringer. Vi følger de to i arbeidet med de forskjellige prosjektene, men også deres sosiale liv – og selvfølgelig kjærligheten. 
Begynnelsen av det 20. århundredet er preget av fremtidstro og optimisme, men så kommer krigen, og det får dramatiske følger for både Oscar og Lauritz.

Trilogi

Jan Guillou vil fortelle historien om de tre brødrene gjennom tre bøker, med en stor del av 1900-tallet som bakteppe.  Jeg er spent på Dandy som som kom ut i 2012.  Den handler om den tredje broren, Sverre som reiste til London.  Vil forfatteren lykkes med å holde spenningen oppe i tre bøker?  For spennende var i allefall den første boka, historiene er eventyrlige, morsomme og tragiske. Jeg humrer når Lauritz tar innersvingen på selveste keiser Wilhelm i en regatta og får klump i halsen over krigshandlinger og blodbad i Tanzania.
Interessert i mer jernbanebygging

Da skal du lese Gunnar Staalensens Hundreårstrilogi. Pussig nok handlet den også om byggingen av Bergensbanen i første bind.  Men det er en helt annen historie.  

Bokfakta: 
Jan Guillou: Brobyggerne Piratforlaget 2011. 561 s

Finn boka i Stavanger, Gjesdal, Jærbiblioteka, , Kvitsøy eller Randaberg

Gunnar Staalesen: 1900 : Morgenrød Gyldendal 1997. 531 sider

Finn boka i Stavanger, Gjesdal, Jærbiblioteka, eller Randaberg 

Ingen kommentarer: