onsdag 11. mars 2009

Gattys historie av Kevin Crossley-Holland

Crossley-Holland har skrevet mest for barn/ungdom, og nivået på språket i Gattys historie tilsier at også denne kan plasseres på ungdomsbiblioteket, men historien i boka hører pent hjemme i alle fall hos moden ungdom/voksen. Det er en frittstående fortsettelse på 3 bøker om Arthur.
Det er på 1200-tallet, og Gatty bor i Wales. Hyn er til og begynne med gårdsjente på en gård, men fordi hun er så flink til å synge, blir hun flytta over til Lady Gwyneths gods. Lady Gwyneth planlegger en pilegrimsreise til Jerusalem og trenger bl.a. en som kan ”synge dem trygge” på reisen. Gatty får opplæring i det meste før og under reisen, og hun viser at selv med sin beskjedne bakgrunn hører hun hjemme i pilegrimsfølget. Ferden er farefull, overraskelser kommer med ujevne mellomrom, og det er ikke alle som kommer hjem. Også helt på slutten kommer en overraskelse, så det skulle ikke forundre meg om det kommer flere bøker om Gatty. Historien gir et levende bilde av middelalderen.
Gro

2 kommentarer:

mip sa...

Har lest denne og likte den godt. Dere skriver at den er en del av en serie. Lurer på hva de andre heter?
mip

Bibliotekarene anbefaler sa...

Gattys historie er en frittstående fortsettelse av Arthur : den seende steinen, Arthur : ved korsveiene og Arthur : konge av Midtmyrene