onsdag 7. april 2010

Sommerfugleffekter - Jan Zahl

På sin selverklærte Søramerikanske nedtur møter turisten fra Jæren blant annet tåregassgranater og deltar i saftige Latinamerikanske opptøyer. Opptøyer som ender med at hans reisefølge er i ferd med å bli innhentet av virkeligheten i form av argentinsk opprørspoliti med svingende batonger i Buenos Aires smug, og plutselig forstår at her hjelper det ikke å trekke opp det norske passet og rope - fritt, jeg er turist og dette var en interessant opplevelse, men nå får det være nok.


De fleste turister, om de tilhører kategorien masseturismens pakketurister eller ryggsekkturister som streber etter å oppleve det unike, får sitt pass påskrevet. Her går ingen, heller ikke forfatteren, fri for ironi og sarkasme.

Men boken har også andre sider. Ifølge Zahl er det ikke bare som turister vi ofte får framstilt en forenklet og tilpasset virkeligheten. Alt om Pinochet, Che Guevara og politiske- og økonomiske kriser i Sør-Amerika er ikke som den pakken vi lærer i Norge. Historien og politikken har flere sider. Den kan presenteres med et annet perspektiv en bl.a. de tradisjonelt venstre orienterte korrespondentene i NRK har gitt oss fra Sør-Amerika. Innimellom vil mange føle at han går litt langt i sin iver etter røske opp i naive og såkalte politiske korrekte synspunkter fra Norge. Og det ikke fritt for at en også kan bli litt provosert, og brenner (inne) med motforestillinger.

Utrustet med ironi, en god penn og hovedfag i Statsvitenskap kan Zahl by på litt mer enn mange andre reisekildringer. Her blir en godt forsynt med både humor og politiske analyser.

Håkon

Ingen kommentarer: