mandag 21. juni 2010

Jones, Sadie: Små kriger


Dette er en kjempegod historie om krig og kjærlighet. Boka handler fra 50-tallet, og handlingen er lagt til Kypros. For meg var det ukjent at øya da var en britisk koloni.

Den unge middelklassegutten Hal blir sendt til Kypros som britisk offiser, og han får med seg kona Clara og de to tvillingdøtrene sine. Han ser fram til en mer spennende og utfordrende jobb, og det er de kypriotiske frihetskjemperne som skal overvinnes.

Noe av det beste med boka er at den veldig godt viser hva krig kan gjøre med deg som person. Hal er i begynnelsen stolt av det britene gjør på Kypros. Men volden og brutaliteten øker, og litt etter litt forandres Hal. Avstanden mellom ham og Clara øker mer og mer. Hun er opptatt med huslige og hverdagslige ting, og hun sliter med hjemlengsel og redsel for krigen. De to klarer ikke å kommunisere skikkelig, og enda mindre forstå hva den andre strir med. Hal er gammeldags og stolt, og sier ikke mye om alt det forferdelige han opplever.


Jeg synes også at boka gir et godt tidsbilde, samtidig som den virker skremmende aktuell. Det er lett å sammenligne med for eksempel krigføringen i Afghanistan.


En gripende og velskrevet roman!


Kari

Ingen kommentarer: