tirsdag 23. november 2010

Solar av Ian McEwan

Michael Beard er Nobelprisvinner i fysikk - nå til dags foredragsholder som lever fett på gamle meritter. Han er halvveis på let etter noe som kan bringe ham fram i the limelight igjen - her trives han nemlig godt!
Han er gift med sin femte kone, men også dette ekteskap halter veldig. Beard selv er en skikkelig jentefut, men nå blir han veldig forelsket i sin egen kone, da hun begynner å bedra ham. En av disse elskerne er en ung forsker som ivrig prøver å overtale Beard til å kaste seg inn i solenergien. Da denne unge mannen tragisk ender sine dager – en ulykke hvor Beard er til stede – får Beard al hans bakgrunnsstoff i hånden og han innser etter hvert at forskerens teorier om solenergi er det som skal til for å redde hans synkende karriere.
Beard er uten tvivl en av de mest usympatiske menneskene jeg har lest om på lenge – han snyder og bedrar, får uskyldige i fengsel og profitere på andres arbeide. Man har ikke mange illusjoner igjen om denne mann på slutten av boken, hans Nobelpris til tross! Akademia levnes heller ikke så megen ære.
Michael Beard blir – kanskje – innhentet av fortiden og sitt manglende måtehold på det som skal bli hans livs store aften.
En utrolig bra bok – litt vel teknisk til tider – men det trenger man ikke gå så dypt ned i.
Marianne

Ingen kommentarer: