tirsdag 16. desember 2008

16.desember


For deg som hater julen som pesten, etter oppvekst i et alkohodunstende hjem, anbefaler jeg på det varmeste: Åsa Linderborgs biografi: Meg eier ingen
Linderborg har vært en gjenganger på norske og svenske litteraturprogrammer, etter at hun gav ut boken "Meg eier ingen". Den forteller om oppveksten hennes hos faren etter at foreldrene skiller lag, og er et uforglemmelig portrett av en arbeiderklassefar som er alkoholisert og fattig, men som likevel makter å gi henne en kjærlig oppvekst. Det er ingenting som fungerer riktig hos faren, foruten kjærligheten til datteren, og det virker det som at forfatteren ønsker å gi tilbake til faren.
Forfatteren forteller om hvordan kjærligheten hennes til faren blir erstattet med skam og vemmelse, og hvordan hun endrer syn på ham etter hvert som hun blir voksen. Det viktige boken får frem, er at kjærligheten til faren ligger dypt inne i kroppen, og ettersom årene går vender den langsomt tilbake etter å ha ligget i brakk skjult av avsky.
Dette er en viktig bok om det å ha respekt for et menneske som allerede ligger nede.

Jeg håper den blir lest av mange, for den får virkelig fram at man kan elske et alkoholisert menneske også. Boken bli i Sverige allerede ansett som en ny klassiker.
Linn

Ingen kommentarer: