mandag 24. august 2009

Bydels-Buddha - Hanif Kureishi

Karim vokser opp i det sydlige Londons forsteder i 70-årene, og lengter etter å være en del av det yrende bylivet. Gjennom tenårene opplever Karim store omveltninger som følge av foreldrenes skilsmisse, en oppvåknende homoseksualitet og en mulig karriere som skuespiller.

Boken, som kom ut i 1990, ble en enorm salg-suksess, oversatt til over 20 språk og filmatisert i en tv-serie av BBC. Nå, i ny og fristende pocketutgave, håper jeg nye lesere vil finne veien til Bydels-Buddha.

Historien er full av snåle og eksotiske mennesker Karim kjenner, spesielt glad ble jeg i hans dramatisk far, som bruker sin indiske herkomst for alt det er verdt. Blant annet samler faren en skare av søkende overklassekvinner som han beriker med sin livsfilosofiske, buddhistiske visdom, en av hans mindre troverdige egenskaper.
Som innvandrer-roman fungerer boken godt, det er et stadig mer konservativt England som skildres (tiden før Thatcher), og fremmedfrykten setter grenser for innvandrernes frihet. Men jeg synes den først og fremst er et morsomt og gjenkjennelig tidsbilde, i tillegg til å være en varm oppvekstroman og en kjærlighetserklæring til London.

Boken og tv-serien finner du selvfølgelig på biblioteket.

Kjersti

Ingen kommentarer: