torsdag 24. juni 2010

En skjærende falsk tone i Fiolinane

Jan Roar Leikvoll debuterte med den dystre og velkomponerte romanen Eit vinterreventyr i 2008. Det var uten tvil en av de bøkene jeg likte best det året. Derfor gledet jeg meg stort til årets utgivelse med den vakkert buede tittelen Fiolinane. Allerede etter få sider var jeg rystet over innholdet, og skjønte at denne romanen ville bli like vanskelig å anbefale til uskyldige lånere som den forrige. Handlingen utspiller seg på en søppelfylling i et varmt, øde , ørkenlandskap, der noen få overlevende mennesker såvidt klarer å holde liv i seg.
Vi følger sønnen i en liten familie, som må forholde seg til raknede familiebånd og farens grusonheter. Det hele er så ubehagelig velskrevet at boken blir sittende i kroppen for alltid.

Romanen minner mye om The Road av Cormac MCarthy, og kan fint leses av dem som likte den. Den egner seg også godt til å lese i sammenheng med Knut Faldbakkens Uår . Sammen passer disse romanene perfekt dersom noen vil skrive fordypningsoppgave om en ødelagt framtidsverden. I utgangspunktet ville jeg anbefale en bok her, mens det istedenfor ble tre!

Linn


Lån bok i Stavanger, Sola, Sandnes eller Randaberg

Ingen kommentarer: