søndag 30. oktober 2011

Urak av Demian Vitanza.

Blant høstens debutanter finner vi Demian Vitanza (født 1983 i Halden), som har utgitt romanen «Urak» på Aschehoug forlag. Anmelderne har vært fulle av lovord for romanen, og omtaler den som en av de beste og mørkeste utgivelsene denne høsten.

I romanen møter vi Markus, som har flyttet til en hytte langt ute i skogen. Noe har skjedd i Markus sitt liv, som har fått ham til å trekke seg tilbake fra samfunnet. Vi møter også Veronika, som sammen med faren er på vei til den samme skogen i en bobil. Og vi møter en mann i en gul regnjakke, som bor der ute i skogen med hunden sin. En mann som har falt helt ut av samfunnet, en ikke-person.

Forfatteren etterlater små hint om hva som har skjedd med personene i romanen, men det er likevel en roman hvor en som leser må bidra med mye selv. I samtale med NRK-journalist Anders Malm sier forfatteren selv at «det farlige foregår ikke i selve handlingen, men i leserens hode. Tåken er spekulasjonens drivhus, som leseren inviteres inn i. Det er leserens evne til meddiktning som gjør boken farlig».

Vitanzas roman er en godt skrevet roman – samtidig som den er både uhyggelig og urovekkende. Dette er en roman som det for så vidt går fort å lese (den er på kun 190 sider), men jeg brukte selv flere dager på å filosofere over i etterkant. Det er en sterk roman som anbefales!

Gøril, Sølvberget

Finn romanen ved Stavanger, Jærbiblioteka, Randaberg eller ved bibliotek.

Ingen kommentarer: