fredag 18. januar 2013

Ghosh, Amitav: The glass palace (2000) / Glasslottet (2003)

The Glass Palace er en historisk roman av den indiske forfatteren Amitav Ghosh. Romanen foregår i Burma, Bengal, India og Malaya. Den spenner over et århundre, fra slutten av Konbaung dynastiet i Mandalay, gjennom den 2. verdenskrig til moderne tid.

Hovedfokus er på begynnelsen av det 20. århundre, romanen utforsker et bredt spekter av problemstillinger, fra skiftende økonomiske landskap i Burma, India og Malaya, til relevante spørsmål om hva som utgjør en nasjon og hvordan disse endres etterhvert som de asiatiske samfunnene blir revet med av modernitetsbølgen. Navnet på romanen stammer fra Glass Palace Chronicle, som er en gammel burmesisk historiske verk bestilt av kong Bagyidaw i 1829.


Romanen starter med at tenåringsgutten Rajkumar kjører gjennom den burmesiske byen Mandalay å finne en kvinne som heter Ma Cho. Han er det siste gjenlevende medlemmet av familien sin og kommer til Burma fra India med en lys entreprenørånd og en hunger etter suksess. Han møter mange mange forskjellige mennesker på sin vei, han forelsker seg i hoffdamen til den burmesiske dronningen, som er ved å bli sendt i eksil, og han får etterhvert belønning for sin søken etter suksess. Han tjener masse penger på teak-handel, han reiser til Bengal for å komme seg inn i den begynnende lukrative oljebransjen, og han starter opp et tømmer-imperium. Siden han er den fødte opportunist, setter han seg fore å finne Dolly (hoffdamen), som er den eneste han noensinne har vært glad i. De gifter seg, og flytter til en gummiplantasje i før-krigs Malaya. Historien tar oss videre gjennom den japanske okkupasjon av Malaya under 2.verdenskrig, og etterkrigstidens kaos med splittede familier, helt frem til moderne tid på 1990-tallet.


Gerd, SølvbergetFinn boka i Stavanger, Gjesdal, , eller Jærbiblioteka

Ingen kommentarer: