tirsdag 15. februar 2011

Romberg. Kvinner og kriminalitet - Tormod Haugland

Det er en god stund og en hel del utgivelser siden Tormod Haugland debuterte i 1994 med romanen Under. Likevel er han nok ikke av de mest kjente norske forfatterene; desto varmere kan hans siste roman fra høsten 2010, Romberg. Kvinner og kriminalitet, anbefales!

I romanen treffer vi Patrik Øksnes som lever av å fremføre foredrag skrevet av broren Paal. Foredragene dreier seg for det meste om økonomipolitisk samfunnskritikk, og skal i følge Paal være så positive til det de kritiserer at det skal være en kritikk i seg selv. Patrik fremfører så godt han kan og høster applaus for det, men på spørsmål fra fremmede om hva han driver med svarer han ærlig at det vet han ikke. Handlingen sirkulerer rundt Patriks søken etter sannheten om forsvinningen til en fjern slektning, Martin Romberg, og det hele foregår i Bergen i framtiden hvor byen er utvidet inn under Fløyfjellene.

Romanen er forholdsvis kort men tettpakket av overraskelser, komiske dialoger og til dels filosofiske betraktninger. Kanskje kan den ikke anbefales om man foretrekker en veldig forutsigbar tekst, men så er det bare gjennom en 150 sider konsentrasjonen må spisses. Forlaget beskriver blant annet romanen som "ironisering over krimsjangeren", hvilket det kan nikkes samtykkende til. Jeg syntes dette var morsom og underholdende lesning særlig på grunn av de velskrevne dialogene, i tillegg til eksperimenteringen med en velbrukt sjanger kombinert med sci-fi-elementer.

Ellen v/Sola Folkebibliotek

Finn boka:
Jærbiblioteka, Stavanger, Sandnes, , Randaberg

Ingen kommentarer: