fredag 10. juni 2011

Himmelstormeren. En roman om Ellisif Wessel. Av Cecilie Enger

Da jeg stod med denne boka i hendene, tenkte jeg, hva, hvem, hvor har jeg hørt om Ellisif Wessel? Da jeg hadde gløttet litt inni tenkte jeg at dette måtte være en interessant bok. Det holdt stikk!

Ellisif Wessel (1866-1949), legedatter, oppvokst i trygghet, velstand og gudfryktighet. Skoleår på Dovre, middelskole i Kristiania. Nitten år gammel og nygift drar hun med sin mann Andreas Wessel til utposten Kirkenes, hvor han var blitt distriktslege, medbringende det mest verdifulle hun eier, et Hasselblad fotografiapparat, som hun fikk i gave til sitt bryllup.

Forfatteren tegner et levende bilde av mennesket Ellisif Wessel. Leseren kommer på innsiden, vi tar del i hennes grubling og tvil, smerte og sorg. Hun fødte flere barn, men ingen levde opp. Beretningen hvor hun, alene, hakker en grav sitt døde barn utenfor kirkegården fordi det ikke var døpt, er hjerteskjærende.

Hun kunne ha valgt et behagelig liv i velstand, men hennes glødende engasjement for den fattige befolkningen i Finnmark brant bare sterkere med årene. Hele tiden fotograferte og skrev hun, og skaffet således verdifull dokumentasjon for ettertiden om levekårene til Sør-Varangers lutfattige befolkning.

Gruvedriften etter jernmalm starter i Sør-Varanger, og hundrevis av nordmenn flytter til, de får elendig lønn for dødsfarlig arbeid i gruvegangene. Ellisif fotograferer og skriver i hovedstadsavisene. Gradvis mister hun sin gudstro og blir en glødende revolusjonær.

På samfunnshuset i Kirkenes henger den dag i dag den røde fanen til ”Grubeforeningen Nordens Klippe” med påskriften ”Ned med tronen, alteret og pengeveldet”, brodert av Ellisif Wessel.

Hun fikk lide hardt for sine radikale meninger og provoserende artikler, ble uthengt og hånet og nektet spalteplass i avisene, til og med de nærmeste vendte henne ryggen. Det voldte henne stor smerte.

Ved siden av det inntrykket det har gjort å lese om denne usedvanlige kvinnens liv, synes jeg det er veldig interessant å få en viktig bit av vår historie levendegjort på en slik måte.

Lene, Sola folkebibliotek


Boka finner du på Jærbiblioteka, Stavanger, , Randaberg










1 kommentar:

Rebekka sa...

Flott det du skriver om bøkene, nå har jeg funnet masse jeg har lyst til å lese :) Tusen takk og god sommer !!