Blod, gørr, oppkast, gjørme, svette og dødsralling. Det er det som er hovedingrediensene når Bernard Cornwell slipper løs fantasien i romanen om langbueskytteren Nick Hook. Eller… er det så mye fantasi? Vel, Cornwell tar seg (i følge ham selv) faktisk ikke så veldig mange friheter når Slaget ved Agincourt gjøres til roman.
Cornwell tar oss tilbake til middelalderen, nærmere bestemt høsten 1415. Kong Henrik V. av England invaderer Frankrike for å erobre sine rettmessige landområder i Frankrike. Med seg på lasset har han flere tusen langbueskyttere deriblant Nick Hook, vår helt i denne romanen. Engelskmennene inntar havnebyen Harfleur men lider store tap. Kong Henrik beveger sin reduserte hær mot Calais for derfra å returnere til England, men ved Agincourt venter franskmennene. Med en hær på ca. 30 000 mann forventer franskmennene at Henriks usle hær bestående av 6-7 000 utslitte og demoraliserte soldater skal utslettes før lunsj. Men, de som fulgte med i historietimene vet jo at slik skulle det ikke gå…
Fantasi eller ei, Agincourt er en roman som har alt. Den er breddfull av gigantiske slag, dramatisk kjærlighet, tro, håp, tvil og fortvilelse, alt i ei herlig røre.
Alf-Helge, Randaberg folkebibliotek
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar