tirsdag 3. januar 2012

Hestkrefter av Lars Mytting

En av vinnerene under juletreet i 2011, var Lars Myttings Hel ved, så den trenger ikke noe ekstra oppmerksomhet akkurat nå.  Jeg vil heller trekke fram debutboka hans fra 2006:  Hestekrefter

Erik Fyksen driver landets siste Norol-stasjon og står for verdier som tradisjoner og kvalitet.  Han kjemper en ensom kamp mot Framskrittet og Storkapitalen, og blir etterhvert nokså desillusjonert.  Skal han fortsette å kjempe mot utviklinga eller skal han oppgi sitt livsverk:  en fullstendig restaurert Norol-stasjon med kun bensin, motorolje og bilrekvisita.  Ingen pølser der i gården!

Det sies at dette er Norges første bensinstasjonsroman - han holder seg til de smalere sjangre, den godeste Mytting. Den kan også kategoriseres som en bygdefortelling - eller kanskje ikke: her er i alle fall ikke mye idyll eller bonderomantikk. Det moderne livet på bygda skildres med en god porsjon med humor og ironi.  Men også byfolket får sitt:  Når det blir for mye fiksfakserier og jåleri, da tar Fyksen hatten sin og går.

Boka er klok og underholdende, morsom og alvorlig.  Les den, Lars Mytting er "hel ved"


Eli, Stavanger bibliotek


Finn boka i Stavanger, Hå, Randaberg, Gjesdal, Jærbiblioteka


Ingen kommentarer: