mandag 27. februar 2012

Kongo – Historien om Afrikas hjerte av David Van Reybrouck

Mange nordmenn har fått øynene opp for Kongo etter Tjostolv Moland og Joshua Frenchs eskapader i Kongos urskog og nå etter hvert i landets fengsler. Kongo er landet som har vært synonymt med krig, flyktninger, utbytting og slaveri i hundrevis av år. All elendigheten er med tiden grundig dokumentert, også på norsk. Det begynner faktisk å bli ganske så mye å velge mellom. Hvor skal man da starte? Uten tvil med David Van Reybroucks Kongo - Historien om Afrikas hjerte.


Van Reybrouck gir ordet til kongolesere, som selv forteller sine historier om de store omveltningene i landets historie. Innimellom øyenvitnebeskrivelsene krydrer Van Reybrouck fortellingen med egne erfaringer og fakta. Formen han har valgt gjør sitt til at boken blir mangefasettert, variert og besnærende. Van Reybrouck tar for seg landets historie fra Kong Leopold 2. rasket det til seg som sin private eiendom til perioden som belgisk koloni. Opptakten til frigjøringen på 50 tallet blir grundig behandlet, likeså frigjøringen i 1960 og de påfølgende konfliktene frem til Mobutu tok makten i 1965. Boken tar for seg tiden under Mobutu og opprøret som endte med Mobutus fall i 1997, hvorpå den fortsetter med Kabilas inntog som statsleder og frem til dagens situasjon.


Jeg har lest de fleste bøkene om Kongo som er gitt ut på norsk og dette er utvilsomt den mest omfattende, nyanserte og grundige. Van Reybrouck forteller om så mye mer enn bare konfliktene og elendigheten. Vi får blant annet innblikk i kongos urbane populærkultur og kommer innpå noen populære artister som har preget musikkscenen i Kongo siden kolonitiden.


En bok å bli klok av, skrevet av en klok mann.


Alf-Helge, Randaberg folkebibliotek

Lån boken hos Stavanger bibliotek, Randaberg folkebibliotekHå bibliotek eller hos Jærbiblioteka


Ingen kommentarer: