tirsdag 4. desember 2012

Karitas av Kristín Marja Baldursdóttir

Julegavetips: Oppvarming til stemmerettsjubileet

Hva er det med islandske kvinner? Allerede i sagalitteraturen treffer vi sterke kvinneskikkelser med stor innflytelse i landets politiske liv. Senere har de vært pionerer på det meste: kvinners adgang til universitet, prestestillinger, arverett og stemmerett. Såpass ulike personer som Vigdis Finbogadottir og Bjørk er forbilder for mange moderne kvinner.

I romanen Karitas av Kristín Marja Baldursdóttir er vi på Island i 1915. Karitas Jónsdóttir vokser opp i en stor, farløs søskenflokk. Det betyr trange kår, men moren er fast bestemt på at alle skal ha en utdanning, og Karitas er talentfull. Dette blir oppdaget av en rik kvinne, som betaler for kunstutdanning i København.

Tilbake på Island etter endt utdanning, er mulighetene mange, men Karitas forelsker seg i den vakre fiskeren Sigmar, og livet blir ikke slik hun hadde tenkt. Med den vakre islandske naturen som bakteppe følger vi Karitas kamp for å klare seg, både som kvinne og kunstner.

Dette er en roman om store følelser og dramatiske livsvilkår. Det kan høres melodramatisk og klisjefylt ut, men er det ikke. Forfatteren greier å gjøre Karitas historie til god litteratur og medrivende lesning. En islandsk Herborg Wassmo.

Boka ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for 2006, men kom på norsk først nå i år. Det er skrevet en fortsettelse, som kommer på norsk i 2013, noe som passer bra i et år der vi markerer 100-års jubileet for kvinners stemmerett i Norge.Marit, Sølvberget


Finn boka i Stavanger, Gjesdal, , Jærbiblioteka, Kvitsøy og RandabergIngen kommentarer: