torsdag 29. november 2012

Skjulte liv av Louise Penny

Krimromanen Skjulte liv av den kanadiske forfatteren Louise Penny er en av de vakreste krimromanene jeg har lest. Det er kanskje en rar ting å si om en krim, men jeg håper jeg klarer vise deg det.

Da den gamle læreren Jane Neal blir funnet død i skogen ved småbyen Three Pines i Canada, må førstebetjent Armand Gamache finne ut hvorfor hun er blitt skutt med ei jaktpil. Han skjønner at alt ikke er som det skal i småbyen, og han må finne sannheten før det er for seint.

Armand Gamache er en spesiell person. En tenksom, intelligent og følsom inspektør, som lar intuisjon og følelser ta del i etterforskningen. I denne første boken om ham og teamet hans er de kalt ut til en bitte liten landsby som heter Three Pines. Her er det enten begått et mord, eller skjedd en ulykke. Det er det første Gamache må finne ut. Han blander seg med lokalbefolkningen, snakker med dem over et glass god vin på det lille gjestgiveriet eller tar del i begravelse, kunstutstillinger og de små tingene som skjer i landsbyen. På den måten er dette også en sakte krim, en roman med en historie som folder seg ut ved hjelp av karakterene i boken.

 Jeg har kalt dette en vakker krimroman og det er både pga Armand Gamache og på grunn av språket til Louise Penny. Hun skriver på en måte som gir deg tilgang til tanker og følelser hos dem som er involvert. Men også med miljø- og personbeskrivelser som er både tiltalende og lette å fordype seg i.

I denne etterforskningen får for eksempel Gamache en ny betjent, Nicolle, som er en person en legger godt merke til, men som også tilfører boken noe nytt. Hun har absolutt ikke de ferdighetene som trengs for å omgås andre mennesker. Samtidig som hun ikke kan se feil hos seg selv. Hun både ødelegger intervjusituasjoner og sårer vitner i stor skala. Ganske så typisk for henne står hun en dag foran et speil hvor det henger en liten klistrelapp med ordene; “Du ser på problemet”. Hun leter da gjennom hele badet for å finne feilen, men lander etterhvert på at det må være Gamache som er selve problemet. Mens vi andre kanskje hadde tenkt noe helt annet når vi så en slik lapp!

Jeg anbefaler deg å lese Louise Penny, og jeg håper hun kommer til å skrive flere bøker om Gamache og teamet hans. Dette var en god krim, og en nydelig bok.

Astrid Terese/Ragnhild, Hå folkebibliotek

Boken finner du i Stavanger, Sandnes, Jærbibliotekene og .

Ingen kommentarer: