lørdag 24. november 2012

Det mørke tårn av Stephen King

Hovedpersonen i Det mørke tårn, Roland av Gilead, gir seg ut på en reise hvor han forfølger den sortkledte gjennom en øde og ødelagt verden. En “westernverden” hvor Roland er den siste revolvermannen. Verden har gått videre, den har blitt et farlig sted, en verden etter den store krigen. Roland har en ensporet tanke, han skal til det mørke tårn. Uansett hva han møter på veien, og selv om han vet han ikke kommer tilbake, det mørke tårn er målet. På veien finner han Odetta (Detta, Susanne – hun skifter navn etter hvert som historien skrider frem), Eddie og Jake som blir hans følgesvenner gjennom de syv bøkene serien består av. Roland lærer dem opp til å bli relvolvermenn, både fordi de må (verden er farlig) men også for å lette Rolands ensomhet som den siste.


  Stephen King begynte å skrive på Det mørke tårn allerede da han var 19 år (i 1970), og før han hadde gitt ut noen andre bøker. Første bind i serien ble gitt ut i 1982, etter at King var blitt en kjent og bestselgende forfatter. På 80- og 90-tallet kom det ut noen Det mørke tårn-bøker og i perioden 2003 til 2011 fullførte King verket med tre bøker. Bøkene er gitt ut på norsk. Til slutt skrev King en novelle; The little sisters of Eluria" som er utgitt i novellesamlingen Everything’s Eventual. Novellen handler om tiden før den første boken.Og en bok; The wind through the keyhole, som handler både om Rolands fortid og hans fremtid. Disse to siste bøkene er ikke oversatt.

Selv sier King at han ønsket å skrive et episk verk, som Ringenes Herre. Han ble inspirert av “Spagetti-western” seriene som gikk på TV og kino på 70-tallet og et dikt skrevet av Robert Browning; "Childe Roland to the Dark Tower Came". 


Bøkene heter;
  1. Revolvermannen
  2. De utvalgte
  3. Ødemarken
  4. Trollmannen og glasskulen
  5. Ulvene
  6. Susannas sang
  7. Det Mørke tårn      
 Astrid Terese, Hå folkebibliotek

Du finner serien i Stavanger, Randaberg, Sandnes, Gjesdal og .

Ingen kommentarer: