Forfatteren tar oss med til det norsk-pakistanske miljøet i Norge, og lar oss få innsikt i både ekstrem kontroll , tvangsekteskap, æresvold og –drap. Han balanserer boken på en fin måte ved å gi leserne innsikt i både den mest konservative og den mer liberale delen av dette innvandrermiljøet.
Den tredje søsteren er en historie om tre søstre, 2 blir drept og én må leve videre med det grufulle som skjedde.
Litt etter litt nøstes historien opp, og leseren får en forståelse av hvor vanskelig det kan være for ungdom som er født og oppvokst i Norge, men som i stor grad må forholde seg til det samfunnet og den kulturen foreldrene er oppvokst i. Mange unge må ofre egen fremtid til fordel for krav fra familien, både i Norge og i Pakistan. Familien nekter mange jenter å ta utdannelse og den kan ha stålkontroll på venner og nettverk. Ekteskap inngås med en person som familien har valgt.
Ungdommenes forhold til familien; en blanding av kjærlighet, lojalitet ,frykt og hat, er nesten uforståelig. Samtidig belyses også foreldrenes, ofte fortvilede, situasjon, som må leve mellom barnas ønsker og krav fra familien i hjemlandet. Handlingen foregår både i Norge og i Pakistan, og spenningen bygger seg opp gjennom hele boken.
Forfatteren kjenner Pakistan og det Norsk-Pakistanske miljøet svært godt, så handlingen i boken kunne ha vært tatt ut fra virkeligheten. Samtidig er det en drivende god krim, begge gjør sitt til at boken er vanskelig å legge fra seg.
Terje Bjøranger er jurist og jobber nå som politiinspektør og leder for utlendingsseksjonen i Romerike. Han var i mange år leder av UDIs Kompetanseteam mot tvangsekteskap og han har en bred erfaring med saker som gjelder æresrelatert vold, tvangsekteskap, ekstrem kontroll osv.
Randi, Sølvberget
Finn boka på Sølvberget, Gjesdal, Hå, Jærbiblioteka, Kvitsøy og Randaberg
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar