onsdag 16. desember 2009

Twilight - Stephanie Meyer


Twilight ble egentlig skrevet som en ungdomsbok, men har fenget lesere over hele verden.

I disse bøkene blir du kjente med Bella Swan, som blir hodestups forelsket i vakre Edward Cullen. Dette høres kanskje ut som en vanlig roman, men det viser seg at Edward er en vampyr, noe som kan by på problemer. Bella lengter etter å bli vampyr hun også, så hun kan leve lykkelig alle sine dager sammen med Edward og familien hans: faren Carlisle, moren Esme, søsterne Alice og Rosalie, og brødrene Jasper og Emmett. 


Vi har bøkene og vi har filmene, på cd, digibok, dvd. Se her.

Therese

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hei,

kan dere ikke anbefale gode bøker om vampyrmyten heller? Eksempler er Anne Rice: Interview with a vampire (i alle fall ganske god), og selvsagt Dracula av Bram Stoker. Jeg har ikke lest serien om Sookie Stackhouse som serien True Blood er basert på, men dere kan jo vurdere den også. George R.R. Martin har også en klassisk vampyrroman, Fevre Dream.

Anonym sa...

Det er enorme mengder vampyrlitteratur på engelsk og bare en brøkdel er oversatt til norsk. Her er en kjapp oversikt over vampyrbøker, på ingen måte fullstendig. Siden vampyrer ikke ofte blir skrevet om av ”seriøse” forfattere (som er synd og skam) sper jeg på med litt ungdomsbøker.

Om det er den originale vampyrmyten som ønskes så anbefales Vampyrjegeren av Heine Bakkeid (http://ungdomsboka.blogspot.no/2010/12/vampyrjegeren-av-heine-t-bakkeid.html) og My swordhand is singing (kun på engelsk) av Marcus Sedgwick. Her er vampyren som den er kjent fra de eldre myter, oppblåste og råtnende lik.

Mer som Bram Stoker sin Dracula, den elegante og sensuelle vampyren, finner vi i Historikeren av Elizabeth Kostova og utforskning av evig liv finnes i Byen uten tid av Enrique Moriel. Sex og blod er omkvede i ”True Blood”-bøkene, de er svært underholdende. Det er også bøkene om Anita Blake av Laurell K. Hamilton. Alle sjelers natt av Deborah Harkness har blitt godt mottatt, sammen med oppfølgeren Nattens skygge.

La den rette komme inn av John Lindqvist er en moderne vampyrfortelling satt i Sverige som er fabelaktig. Den har nok vampyrtradisjoner til at den er gjenkjennbar og nok nytt til at den føles original. Den foregår i Sverige. I fjor kom også en norsk vampyrfortelling, Mørketid av Audhild Moldskred

Mange leser også House of Night-bøkene, den serien er jeg selv lunken til.(http://ungdomsboka.blogspot.no/2010/07/pa-high-school-med-vampyrer.html)

Eller finnes disse to faktabøkene for deg som vil lese mer:
Vampyr! Blodsugende lik i litteratur og tradisjon av Arnfinn Pettersen og
I liv og død – dråper av blodets historie av Ronald Grambo

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek