torsdag 12. april 2012

Fabio Geda. I havet er det krokodiller : Enaiatollah Akbaris historie fra virkeligheten

Boka er om den afghanske gutten Enaiatollah Akbari sitt liv fra han var ca 10 til 15 år. Han vokste opp i den lille landsbyen Nava, der faren ble tvunget til å kjøre lastebil for Taliban. Da faren ble drept av banditter og lasten stjålet, krevde Taliban at moren som vederlag skulle gi fra seg barna som slaver til Taliban.

 

Moren smuglet derfor gutten til Pakistan, og forlot ham der etter å ha fått ham til å love tre ting:
  • Aldri bruke narkotika
  • Aldri bruke våpen mot noe menneske
  • Aldri stjele

Boka skildrer Enaiatollahs liv som papirløs flyktning, først i Pakistan, siden blir han smuglet over til Iran hvor han jobber på en byggeplass og i steinindustrien. For å overleve som papirløs flyktning, må barna jobbe hardt. Det er lange arbeidsdager, lite fritid og stadig frykt for å bli tatt og sendt tilbake til Afghanistan.

Så vil har prøve å komme til Europa via Tyrkia. Ferden organiseres av menneskesmuglere, og skjer delvis sammenkrøllet i et hemmelig rom i en lastebil – flere dager i strekk uten anledning til å strekke på deg, delvis som lange, strabasiøse turer til fots i kalde netter og minimalt med mat.

Turen fra Tyrkia over til Hellas skjer i en liten gummibåt – fire afghanske gutter som aldri før har sett havet, ikke kan svømme og heller ikke kan ro, og som er redde for at det kanskje er krokodiller i havet.

Boka forteller om mot og pågangsvilje, og lojalitet og vennskap blant mennesker som deler den skjebnen det er å være på flukt. Den er aktuell og vil bidra til økt forståelse for dem som av ulike grunner må forlate sine hjemland.


Astri, Stavanger bibliotek


Lån boka i Stavanger, , Randaberg, Jærbiblioteka

Ingen kommentarer: