onsdag 23. mai 2012

Pesten av Albert Camus.


Vi er i den franske kolonibyen Oran i Algeria, på 1940-tallet. Romanens hovedperson – doktor Rieuz – finner en død rotte i oppgangen sin, første av mange døde rotter og mus som blir funnet i byen over de neste dagene. Når byens innbyggere begynner å omkomme, innser doktor Rieux at pesten har begynt å herje i byen. Byen isoleres fra omverdenen, byportene blir voktet av soldater. Under de ekstreme forholdene – med isolasjonen følger mangel på medisiner, mat og andre nødvendigheter – settes byens innbyggere på uante prøver.

Den franske nobelprisvinneren Camus sin roman fra 1947 blir ofte fremhevet som en svært symbolsk roman – blant annet tolkes pesten som rammer byen Oran som et bilde på den tyske okkupasjonen under annen verdenskrig. Romanen tematiserer samtidig hvordan mennesker som utsettes for sterke prøvelser velger å utføre selvoppofrende handlinger til fellesskapets beste.

Pesten er et av Camus sitt mest kjente og leste verk, og er overraskende nok svært tilgjengelig (med tanke på at det er en fransk nobelprisvinner det er snakk om). Det er en interessant og spennende roman, med den tyngden en roman trenger. Anbefales alle som vil bruke sommeren til å lese en god, gammel klassiker!

Gøril, Sølvberget

Finn boken i Stavanger, , Randaberg eller hos Jærbiblioteka.


Ingen kommentarer: