onsdag 20. mars 2013

Blacksad av Juan Diaz Canales og Juanjo Guarnido

Krim Noir. 50-tallet. Amerika. Hvor menn er menn, kvinner er svikefulle og whiskyen er billig. En klagende saksofon spiller i bakgrunnen, og ingenting er sort/hvitt, kun gråtoner. Dette er John Blacksad sin verden. En verden nesten som vår

Fra baksiden siterer jeg: ”Krim noir presenterer gjerne storbyen som en jungel, og Blacksad tar dette enda lenger – her er ikke engang befolkningen menneskelig”. For hvilket dyr presenterer ikke den klassiske snushanen bedre enn en hannkatt. Og hvilket annet dyr kan oppsummere politimenn enn hunder? Med ett blikk på karakteren får du hans eller hennes egenskaper. Tegningene er høstvakre og duse, med en realistisk stil på en urealistisk verden. De setter tonen til disse tre historiene, de tre nostalgiske og bittersøte sangene, som utgjør albumet:

  1. Et sted blant skyggende: En gammel flamme av John Blacksad blir funnet myrdet. Han må gjennom mye smerte for å finne morderen.
  Artic nation: Rasekrig i forstedene, John Blacksad havner midt i dramaet og får uventet hjelp av en frekk reporter, Weekly (selvsagt i en revs skikkelse) for å nøste opp alle tråder.  
   Rød sjel: Den kalde krigen er på trappene, atomkappløpet i gang. Blacksad virvles inn i et politisk spill som ikke kan ende godt.
  Bjørn Veen
  Gjesdal folkebibliotek

  Teksten er en bearbeidelse av tidligere publisert tekst på Ungdomsboka.blogspot.com

Ingen kommentarer: