fredag 9. mai 2008

Everything good will come / Sefi Atta

I ”Everything good will come” får vi följa vännerna Enitan och Sheri från 1971, då de är i 11-årsåldern, och cirka 25 år framåt i tiden. Sheri är den tuffa och frispråkiga tjejen som trotsar samhällets normer för hur en ung kvinna bör bete sig. För detta får hon betala ett högt pris då hon som tonåring blir våldtagen. Enitan växer upp i ett privilegierat hem präglat av relativt liberala värderingar men också hon får erfara att trots stor intelligens och god utbildning är det omöjligt för henne att leva på jämställd fot med männen.

Skådeplatsen för de båda kvinnornas liv är Lagos. En stad som sjuder av liv; där traditionell livsstil möter modern och där många folkgrupper lever sida vid sida. Men också en plats där medelklassen vägrar se folkets nöd och barrikaderar sig bakom höga murar och beväpnade vakter. De som vågar protestera mot korrupta politiker och bristande yttrandefrihet hamnar fort i ett av regimens många fängelser utan vare sig rannsakan eller dom. Detta öde drabbar också Enitans far och Enitan dras sakta in i den politiska kampen.

Sefi Attas roman är full av humor och skildrar starka kvinnor antingen dessa anpassar sig till ett traditionellt kvinnoliv eller - som Enitan till slut - gör uppror mot den underordnade kvinnorollen.

Ingen kommentarer: