fredag 27. august 2010

Europa, en reise gjennom det 20. århundret av Geert Mak

Du forbinder kanskje historietimene med noe kjedelig, oppramsing av årstall, kongrekker og lignende? Den nederlandske journalisten Geert Maks bok er historie på en ny og kanskje overraskende måte. I forbindelse med årtusenskriftet reiste Mak rundt i Europa i et helt år og besøkte mennesker og steder som formet Europa i det 20. århundret.

Resultatet ble artikler i den nederlandske avisa NRC Handelsblad og siden denne boka. Ikke la deg skremme av omfanget av denne boka, 777 sider. Artiklene er episodiske og kan leses uavhengig av hveranddre. Dessuten har Mak ern måte å skrive på som river deg med og gir deg lyst å bla om til neste side. Her er de kjente personene og de store begivenhetene: to verdenskriger, den russike revolusjon og alle omveltningene etter kommunismens fall. Men vi får samtidig et innblikk i vanlige folks liv. Hva de tenkte og opplevde. Det er et fascinerende bilde av århundret, et århundre som forandret Europa og resten av verden, fundamentalt. Et århundre med store framskritt, men også to katastofale verdenskriger.

Boka har forøvrig også blitt til en fascinerende TVserie som for tiden går på NRK2 på torsdager. Liker du denne vil du garantert også like boka. I boka får du en enda større detaljrikdom. Aldri har vel historie blitt mer spennende!

Åsmund, Stavanger bibliotek

Finn boka i Stavanger, Sandnes og Randaberg

Ingen kommentarer: