torsdag 22. desember 2011

Jasper Jones av Craig Silvey


Da jeg lukket denne boken ble jeg sittende med en god følelse i magen. En sånn god følelse du har etter du har opplevd noe kjekt og viktig. I en verden som bruker superlativer i hytt og gevær sier kanskje ikke det så mye, men jeg sier det med en gang: Denne boken var helt fantastisk.

Vi er i 1965 i Australia. Hovedpersonen Charlie blir vekket av Jasper Jones utenfor vinduet. Jasper Jones er halvt aboriginer og halvt hvit, og er den som får skylden dersom det skjer noe galt i den lille gruvebyen Corrigan. Denne natten er Jasper er helt utav seg og trenger hjelp. Men han vil ikke si hva det er. Og hadde Charlie visst hva han trenger hjelp til hadde han aldri blitt med ham ut i natten. For der henger det en død ung jente. De prøver sammen å oppklare mordet, men hvem som drepte henne er ikke den eneste hemmeligheten i byen

Boken er som et stykke av selve livet. Den er morsom, tragisk, vakker og grusom. Den har dype tanker og tanketomme morsomheter. Den har episoder så vakre at du får gåsehud og hendelser så grove at du raser mot verdens urettferdighet. Men viktigst av alt er at den har håp.

Les den. Den er som sagt fantastisk. Du vil være et litt bedre menneske etterpå.


Bjørn, Gjesdal folkebibliotek


Finn den i Gjesdal, , Jærbiblioteka, Randaberg eller i Stavanger

3 kommentarer:

ellikken sa...

Denne leste jeg i fjor, og var over meg av begeistring. Anbefaler den så ofte jeg kan, og blir glad for hver gang en omtale av den dukker opp :)

ellikken sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Bibliotekarene anbefaler sa...

Hyggelig at du synes det!