torsdag 28. juni 2012

Gutten i den stripete pyjamasen av John Boyne


Dette er en bok for unge lesere. Den tar noen åpenbare lettvinte løsninger, og banaliserer til en viss grad et veldig alvorlig tema: jødeutryddelsen under andre verdenskrig. Men dette kan være en god inngang til et alvorlig tema – jeg kan tenke meg at unge mennesker vil ha vanskelig for å glemme denne boken etter å ha lest den.

Bruno bor sammen med mor, far og søsteren i Berlin. Han er ni år og har det trygt og godt. ”Røveren” kommer på besøk til faren. Røveren er altså føreren. Faren blir utnevnt til kommandant i en utryddelsesleir i Polen, dit familien flytter. Bruno vet ingenting om de grusomheten faren er en del av.

Når familien kommer fram viser det seg at de bor rett ved en stor fangeleir. Bruno forstår ikke hvorfor menneskene må ha et høyt gjerde rundt seg og hvorfor de må gå i pyjamas hele dagen. Bruno tror stedet heter Alt-trist, fordi alt er så trist her, men det er åpenbart Auswitch det er snakk om.

Bruno treffer Shmuel langs gjerdet i leiren, en gutt i stripete pyjamas. Han er akkurat like gammel som Bruno og de to guttene utvikler et spesielt vennskap. Dette er en god bok med en tankevekkende slutt.

Sigrun, Stavanger bibliotek

Finn boka i Stavanger, Randaberg, , Gjesdal og Jærbiblioteka

Ingen kommentarer: