søndag 2. desember 2012

Map of the invisible world (2009) / Kart over en usynlig verden (2010) av Tash Aw


Denne fortellingen åpner med 16 år gamle Adam som hjelpeløst ser sin adoptivfar Karl bli tatt av soldater på deres avsidesliggende øy i Indonesia. Kunstneren Karl, nederlandsk men likevel lojal mot det nye uavhengige landet Indonesia, har fostret Adam, en indonesisk gutt som han tok fra et barnehjem da Adam var fem. Men dette er sommeren 1964, da hæren konfronterer kommunister og politikere pisker opp fremmedfrykt. Resulatat er utkastelse av alle hollendere, og krigersk politikk "Konfrontasi" - en territorial konflikt med det nylig uavhengige, men britisk-støttede Malaysia. Romanen er delvis drevet av Adam søken etter Karl, samtidig som borgerkrig truer i Indonesia.

Adams eldre bror Johan ble adoptert før ham, og separasjon hjemsøker begges liv, som er fortalt parallelt. Johan, nå en del av en rik malaysisk familie i Kuala Lumpur, Malaysia, fortæres av skyldfølelse fordi han "forlot" sin yngre og sårbare bror.
 Adam oppsøker en amerikansk antropolog, Margaret Bates i Jakarta, som elsket Karl da han var en ung maler i 1930-årene på Bali. Nå er Margareth en alkoholisert universitetslærer som søker etter sin tapte kjærlighet ved hjelp av den udugelige CIA-mannen Bill Schneider, og en australsk journalist.

Etterhvert som den politiske krisen forverres, og mobben skriker anti-amerikanske slagord, blir søket etter Karl mer og mer komplisert. Det gjærer av kommunisme på universitetet, og en av Margareths studenter, Din, en ekstremistisk kommunist, planlegger en bombe for å drepe president Sukarno. Alt kaoset får til slutt en ende, og det skapes en ny familie, som består av både asiater og europeere....


Gerd, Sølvberget


Finn boka i Stavanger og

Ingen kommentarer: