mandag 4. mars 2013

Farvel, herr Muffin av Ulf Nilsson og Anna Clara Tidholm.


Vakkert for barn om sorg.

Familiens kjæledyr, Nusse Marsvin døde nylig, gammel og mett av dage. Nusse var et ukomplisert lite vesen, såre fornøyd så lenge hun fikk mat, kos og dagens trim. Hun likte å spise og i årenes løp fikk hun smakt på fars sandaler, mors skap, diverse ledninger og både bokhylla og de nederste bøkene. Vi smiler litt hjemme, når vi ser Arnulf Øverlands «Hold ordet hellig» med merker etter små, skarpe tenner langs bokryggen. Hun døde med en halvspist agurk i munnen og vi tror hun døde lykkelig!

Dette fikk meg til å tenke på en av de fineste bildebøkene jeg vet om: «Farvel, herr Muffin.»
 Vi følger et barns undring og sorg over at det elskede kjæledyret nærmer seg slutten av livet. «For pappa sier at gamle marsvin plutselig kan dø.»

Herr Muffin har hatt et godt liv og som leser får vi ta del i minnene hans om hvordan det en gang var. Den gangen da han var et ungt og sterkt marsvin som kunne bære en hel agurk, den gangen han var gift og hadde kone og fine, små barn og ikke minst, all den kosen han har fått gjennom hele livet. Han regner selv ut at det må være over 7000 kjælestunder.
Anna Clara Tidholms fantastisk vakre, duse illustrasjoner forsterker en stemning av noe jeg tror jeg må kalle vemod. For dette er ikke en hulkende tåreperse av en bok. Dette er ei nydelig, skjønn bok som tar barns tanker om døden på alvor.

Og Ulf Nilsson er så totalt på barnets side når døden endelig kommer! Ingen sier «han var jo bare et marsvin, dette kommer du over.» Selvfølgelig skal herr Muffin ligge på Lit de parade. Selvfølgelig burde flaggene henge på halv stang. Selvfølgelig burde de si det på tv og det burde bare være naturlig at avisene skrev om det. Herr Muffin blir begravd i et hjørne av hagen sammen sin yndlingsmat, agurken og de forståelsesfulle voksne er med og synger begravelsessanger. (Og for de som skulle komme opp i en sånn situasjon, fins det et passende lite utvalg på boka siste side.)

Barnet i boka grubler over hvor herr Muffin og andre marsvin havner når de dør. Vi får ikke noe svar og det er heller ikke viktig, tenker jeg. Kanskje fins det en egen marsvinhimmel, sier hun? Da håper jeg at herr Muffin, Nusse Marsvin og alle de andre hyggelige marsvinene jeg har kjent, havnet der!


Siv, SølvbergetFinn boka på Sølvberget, Gjesdal, , Jærbiblioteka og Randaberg

Ingen kommentarer: