mandag 24. juni 2013

Elin under havet av Sofia Malmberg

Noen bøker er vanskelige å formidle. Grunnen kan være noe så banalt som et uheldig omslag eller en kontroversiell tittel. Men det kan også være på grunn av den handler om noe vanskelig. Elin under havet er vanskelig på grunn av et alvorlig tema. Det handler om overgrep.

Elin er en ensom ung jente med travle foreldre og ingen venner. Hun er interessert i kampsport og kommer i kontakt med André på nettet.  Han sier han har en skole som hun kan begynne på. Så det virker som ting skal ta seg opp, men så går det så galt. For André er ikke interessert i å lære vekk noe, han er bryr seg kun om seg selv og sine lyster. André gjør ting med Elin som voksne menn ikke skal gjøre med unge jenter. Elin flykter inn i en fantasiverden. Hun driver med elven og ut i havet der hun synker til bunns. Så følger hennes kamp for å takle det som har skjedd. Kommer Elin ut igjen på den andre siden?

Det er en vond historie. Kampen Elin fører i hodet sitt, skyldfølelsen, håpløsheten, er sterk lesing. Men det er også en historie om håp. Dette er en kort tegneserieroman.  Bilder kan si mye, og tegningene her tilfører denne historien ting som ikke er så lett å si med bokstaver.
 
Det er gitt ut en del gode bøker om dette vonde temaet, her er en liste:
Alt jeg vil er å kysse deg av Charlotte Glaser Munch, 2012
Lille ekorn av Linn Sunne, 2012
Pedo av Grete Kvalheim, 2012
Skitten snø av Mahmona Khan, 2011
Si det! av Elen Betanzo, 2010
Vegen heim frå Sarajevo av Rønnaug Kleiva, 2009
Ingen ild tenner stjernene av Tor Fretheim, 2008
Eventyret om den slemme rotta av Bryan Talbot, 2008
Du kjenner meg ikke av David Klass, 2003
Sets sang av Kari Woxholt Sverdrup, 2003
Jomfru Marita av, Berit Hellem Giil, 2002
Blåveispiken av Lisa Blomqvist, 1998

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Denne teksten har tidligere vært publisert på http://ungdomsboka.blogspot.no/

Ingen kommentarer: