fredag 19. desember 2008

19. desember

John Pilger: Verdens nye herskere
Den prisbelønnede journalisten John Pilger gir seg aldri med å være opprørt over urettferdighet og maktmisbruk. Han er blitt en talsperson for de maktesløse, og en standhaftig kritiker av USA og vesten. Det han beskriver er ofte lite belyst i vestlig media og historieskriving.

Verdens nye herskere er en samling essays om maktmisbruk, kapitalisme og globalisering; eller den skjulte brutaliteten til den nye imperialismen. - Hvilke krefter står bak når tilsynelatende humanitære demokratier støtter korrupte og brutale diktatorer, eller står bak en handelsboikott som fører til at hundretusenvis av barn får en smertefull død?

Suharto - Snilleste gutt i klassen
Han beskriver hvordan bortimot en million mennesker ble drept under kuppet til Suharto i Indonesia. Vesten, verdensbanken og internasjonaleselskaper var Suharto sin heiagjeng, og tolvte mann på laget. Britene bidro med troppetransport av militære til de mange øyene i Indonesia. USA kunne hjelpe med sambandsutstyr og CIA sine lister over antatte Indonesiske sosialister og partimedlemmer. Slik kunne en massakrere mer effektive. Når de brysomme sosialistene var ryddet av veien sto verdensbanken klar med støtteordninger, og internasjonale selskaper delte bytte med det som antas å være en av verdenshistoriens mest korrupte leder. Kapittelet er kalt The Modell Pupil, og henspeiler på Suhartos velvillighet ovenfor verdensbanken, vestlig kapitalinvesteringer og vestens økonomiske ideologi, så lenge noe også havnet i hans lomme.

Irak og Afghanistan
Et annet kapittel handler om boikotten av Irak som førte til at hundre tusenvis av barn døde. I følge Pilger ble de ofret på grunn av USA sin kamp for kontroll av oljeressurser, og ønske om vennlig innstilte regimer i Midtøsten. Du kan også lese om løgner, propaganda og vestens tvilsom historie skriving i forbindelse med invasjonen av Afghanistan.

God jul!

Ingen kommentarer: