onsdag 14. april 2010

Grense Jakobselv / Kjartan Fløgstad


Grense Jakobselv / Kjartan Fløgstad

Har vært i Alta, på Internasjonal litteraturfestival - oi, så kjekt! Opplevde bl.a. Hans Olav Brenner i samtale med Kjartan Fløgstad om "Grense Jakobselv". Jeg rakk så vidt å lese den i forkant – det gikk ikke fort!

Noen kapitler er veldig krevende - for overhodet å få noe ut av lesningen, må man ha masse kunnskap - eller, som jeg til sist gjorde, sette seg ved PC'en og google - navn, begreper, hendelser, finne stedsnavn på kartet etc. Petsamo / Petsjenga, Heydrich, Reinhard, Himmler, Gebhard og Heinrich. Wannsee. Boka blir forrykende interessant lesning, også skremmende, for oss som trodde kjente naziledere stort sett fikk sin straff eller rømte til Argentina …

Kommunismen blir raskt den store farlige fienden i Vest-Europa etter krigen – det passet de overlevende nazi-lederne godt. De møtes i delstaten Schlesvig-Holstein, hvor kommunismen var forbudt i 50-årene, og erklærer tilfreds ”Nå ser de at vi hadde rett! Makt er rett!” Etter hvert sklir de inn i viktige embeter i forbundsrepublikken..

Dette er en veldig viktig bok som åpner ens øyne. Men ikke les den bare fort igjennom, da går man glipp av alt for mye!

Lene, Sandnes Bibliotek

1 kommentar:

Chassi sa...

Fin anbefaling, for jeg sliter selv med denne men nekter å gi opp.

God helg!