tirsdag 13. november 2012

Den sista akten av Mari Jungstedt


Mari Jungstedts tiende kriminalroman utspiller seg i Visby under Almedalsuken, en møteplass for politikere og journalister.  En kjent journalist blir funnet myrdet og sporene peker mot en høyreekstrem organisasjon. Flere lik dukker opp innen ukens slutt, og kriminaletterforsker Knutas og hans kolleger grubler over motivet. Romateateret, hvor man spiller Shakespeare, synes som en sannsynlig kobling, i tillegg er mistanken rettet mot en hemmelig elsker.

Det er ingenting å si på framdriften i Jungsteds prosa. Leserne blir også med på en avstikker til Kanariøyene, hvor deler av løsninger blir avslørt ved en tilfeldighet. Her undersøker Knutas et  gammelt mysterium som får en tragisk utgang.  Romanen er en pageturner, noe som selvfølgelig er en styrke for en kriminalromanen. Samtidig kan det være en begrensning, i denne romanen er det få overraskelser og liten språklig motstand. Personbeskrivelsene kan til tider være litt klisjeaktig.Intrigen kan anes halvveis i boken og morderen er så åpenbar at man som leser blir mistenksom:   Løsningen  må innebære overraskelser .
Miljøbeskrivelsen på Gotland og Visby virker troverdig. Jeg var ikke like glad for at etterforsker Knutas skal skilles fra sin fru Line, som har flyttet til København. Boken ble lest på svensk, noe som kan anbefales.


Sigrun, Stavanger bibliotek


Finn boka i Stavanger

Ingen kommentarer: