mandag 2. mai 2011

En dåre fri - Beate Grimsrud

Denne boken handler om Eli, og både om det å være sterk og det å være svak. Vi følger Elis livskamp, opp og nedturer og hennes psykiske problemer. Alt starter når hun deler seg selv for å slippe inn karakteren Espen Askeladd. Denne delingen utvikler seg til slutt til en psykotisk lidelse.

Beate Grimsrud åpner døren til en verden som er ukjent for de fleste; en tung og til tider maktesløs tilværelse, men også til en fascinerende og gripende verden. Grimsrud sier selv at mye er også hentet fra egne erfaringer og historier hun har blitt fortalt.

En skulle tro at en bok om psykotiske lidelser ville bli en mørk og trist bok, men slik er det ikke. Selv om vi følger Eli i hennes tunge perioder følger vi henne også i de lysere sidene av livet. Hennes utrolige vilje til kamp og til å klare livet. Hun har mange seiere, det er mye hun mestrer. Og selv om hun må ha mye hjelp, som innleggelser, psykiatere, psykologer og medisiner er det hennes mestring og overlevelse som gjør sterkest inntrykk.

Dette en god roman. En nydelig stemme som provoserer leseren til å reflektere over hva som er friskt og hva som er sykt, hva som er normalt og hva som er unormalt. En dåre fri er et originalt verk, det er opprørende, utpreget litterært, men likevel helt enestående. Boken er en av de beste bøkene jeg har lest dette året.

Astrid Terese, Hå folkebibliotek

Lån boka/lydboka i Stavanger, Randaberg, Jærbiblioteka og .

Ingen kommentarer: