torsdag 1. desember 2011

Mannen i Montgomery street. Portrett av en norsk emigrant. - Karin Sveen.I 1832 gikk en ung nordmann om bord i en frakteskute i Gøteborg med kurs for Amerika.  Han reiste alene, og sannsynligvis fulgte ingen ham på kaia. Hans navn var Peder Sæther.  Han skulle aldri komme tilbake til hjemlandet.


Karin Sveen kom på sporet av denne emigranten da hun oppholdt seg ved Berkeley-universitetet i California.  Her støtte hun stadig på navnet "Sather"; Sather Gate og Sather Tower, plasser og gater, bibliotek og professorater hadde Sather-navnet.  Det rare var at ingen lot til å vite hvem denne Sather var.  En New York’er, visstnok opprinnelig norsk, en av grunnleggerne av Berkeley-universitetet, kunne universitetsbiblioteket fortelle, men det var også alt de kunne finne om ham.


Drevet av nysgjerrighet begynte Sveen å lete etter biografisk materiale om den norske emigranten - men det var ingenting å finne.  Hun lette gjennom passasjerlister, gamle aviser, adresse- og yrkesregistre m.m.m. Tanken på denne unggutten som dro alene fra Norge til Amerika og ble en av grunnleggerne av det verdensberømte Berkeley-universitetet, drev henne - hun ville finne sporene etter ham, og om mulig rekonstruere hans livsløp.


Hun innhenter en notis her, et navn der - alltid bare småbiter og løse tråder.  Et sant detektivarbeid.  Hun undrer seg, stiller spørsmål, bruker fantasien.  Noen brev ble funnet, og hun beretter også om et besøk hos en av de få etterkommerne etter emigranten.


Etter seks år på sporjakt ble hun altså i stand til å gjenskape fortellingen om Peder Sathers liv.  Hun ville skrive ham tilbake i historien, og det er nettopp det hun har gjort.


Her kan jeg røpe at Peder Sather gjorde det svært godt som bankier, først i New York, senere i California.  Å lese hans historie er fengslende.  Han styrte sin bank og sine foretak gjennom både oppgangs- og nedgangstider, og var i stand til å yte hjelp til mange som var rammet, både høy og lav. Så kommer gullfunnet i California, og gullrushet, som etter hvert skapte byen San Francisco.  - Det er veldig interessant lesning!


Boka har i høy grad skjønnlitterære kvaliteter, og leses derfor med fryd!

Lene, Sola folkebibliotek


Ingen kommentarer: