mandag 13. februar 2012

Eksil av Jakob Sejersbo.


Den danske forfatteren Jakob Ejersbo har nærmest oppnådd kultstatus i sitt hjemland etter at han slo igjennom med romanen «Nordkraft» i 2002. Han er – ifølge Wikipedia – en representant for den nye realismen som er vokst frem i Danmark på 1990-tallet, hvor fokus gjerne ligger på sårbare personer – misbrukere, arbeidsledige og lignende. Ejersbo skiller seg imidlertid fra flere av sine kollegaer ved å vise en sterk sympati for personene.

I «Eksil» møter vi Samantha – en brite som har bodd i Tanzania størstedelen av livet. Det er på begynnelsen av 1980-tallet, og Samantha går på videregående. Familien er stort sett fraværende (den alkoholiserte moren er flyttet tilbake til Storbritannia og den kriminelle faren er på rømmen fra politiet), og vi følger Samanthas tilværelse på kostskole som stort sett er preget av sex, alkohol og dop. I romanen følger vi hennes oppturer og nedturer gjennom tre år, med en fatal avslutning.

Dette er en interessant, underholdende og annerledes oppvekstroman som anbefales på det sterkeste. Ejersbo gir også et flott innblikk i nyere dansk litteratur. Om en ikke har lyst til å lese boken på dansk, ble den oversatt til norsk i 2011. Bok nummer to i trilogien – romanen «Liberty» – er kommet på norsk i januar 2012.

Gøril, Stavanger bibliotek

1 kommentar:

Anonym sa...

Denne fikk jeg lyst å lese! Nordkraft gjorde et dypt innrykk, jeg leste den da den kom. Så fint å bli minnet på denne forfatteren igjen.