torsdag 11. juli 2013

Eselører (en skatt for bokelskere)

Er du en av dem som kan føle seg litt overveldet av å gå og gresse på hylla i biblioteket, i håp om at én bok i mengden skal stikke seg ut og se fristende ut? Da vil jeg anbefale deg boka Eselører: norske lesehester anbefaler de beste bøkene. I denne boka hjelper bokhandlere, kulturjournalister, bokanmeldere og bibliotekarer deg et stykke på vei med å velge ut kvalitetsbøker. Alle har de satt opp en liste med sine ti favorittbøker, så her er det bare å bade i inspirasjon og anbefalinger som vekker leselysten. I tillegg byr boka på en del anekdoter, kuriosa og fakta fra vår historie og bøkenes historie. Visste du f.eks. at Høyesterett i 1966 ga den 17 år gamle Odd Hansen fra Oslo rett til å ha så langt hår han vil uten å bli utestengt fra Teisen realskole? Eller at Harry Potter av Rowling, Åndenes hus av Allende, og Anne Franks dagbok alle ble refusert minst et dusin ganger før de ble utgitt?

Når jeg blar i Eselører tar jeg meg selv i å lete etter mine egne favorittbøker i listene. Jeg merker meg listen til Rita Mundal, som har satt opp sine ti favoritter over «poetiske romanar». Her kommer det små perler på rekke og rad, bl.a. Brevboken av Mikhail Sjisjkin og Mot nordavinden av Daniel Glattauer. Brevboken er en bok med vakre og poetiske kjærlighetsbrev mellom Volja, som har reist i krigen, og Sasja, som er hjemme og venter på han. Mot nordavinden er også en brevbok, riktignok  i moderne form. Boka består av en sjarmerende e-postutveksling mellom to fremmede mennesker som etter hvert kommer hverandre ganske nær.


En dame som inspirerer meg til å lese nye bøker, er Karina Rohde Bones, med sin liste “Inspirasjon fra omverden”. Her har hun plukket ut bøker som presenterer andre kulturer, tider og ideer, som hun sier er fantastiske bøker å drømme seg bort med. Her er blant annet Shantaram av Gregory David Roberts og Hundre års ensomhet av Gabriel Garcia Marquez. Pluss åtte andre bøker jeg skal sette på leselisten min.

Mark Twain fikk en gang dette telegrammet fra sin forlegger: "Trenger 2-siders novelle to dager. " Twain svarte:  " 2 sider to dager går ikke. Kan gjøre 30 sider 2 dager. Trenger 30 dager for å gjøre 2 sider."

Eselører er ikke en bok du leser fra perm til perm, det blir kanskje litt mye å ta inn over seg. Det er en bok man kan plukke fram med jevne mellomrom, for å bla litt frem og tilbake. En skatt for bokelskere. (Og også for estetikere! Boken er så vakker at du ihvertfall ikke har lyst til å sette noen eselører i den.)

Og om du, etter å ha lest andres anbefalinger, selv føler trangen til å tipse om dine favorittbøker, kan du gjøre det på eselorer.no

Gitte, Sølvberget

Ingen kommentarer: