torsdag 4. juli 2013

Safrankjøkkenet av Yasmin Crowther

Dette er en roman om tilhørighet, røtter, kvinneskjebner, kulturforskjeller  og generasjonskonflikter. Vi følger 2 kvinner; moren Maryam og datteren Sara. Maryam er opprinnelig fra Iran. Hun kom til London som ung og giftet seg med en engelskmann. Boken starter med at Sara mister sitt ufødte barn, noe som hun delvis klandrer sin mor for. Dette gjør at Maryam, for første gang på 40 år, drar tilbake til landsbyen i Iran hvor hun vokste opp.

Vi følger Sara og Maryam i henholdsvis London og en iransk landsby. Maryam ønsker å forsones med sin datter, og ber henne komme til Iran. Sara reiser, og i løpet av oppholdet får hun kjennskap til morens store kjærlighet og omstendighetene som førte til  at hun måtte forlate Iran.

Boken gir også et bilde av sterke bånd mellom far og datter, som på grunn av «familiens ære» må brytes. Trolig var dette like vondt for dem begge.

Forfatteren, som også har iransk mor og engelsk far,  sier at hun skrev boken for å fortelle hvor vanskelig det er å bygge bro mellom to verdener og hvor utrolig viktig det er å være i stand til denne brobyggingen. Boken er ikke, etter forfatterens utsagn, en biografisk bok, men hun har hentet landsbylivet i boken fra det stedet hvor hennes mor vokste opp.

Safrankjøkkenet er nydelig skrevet og er Yasmin Crowthers debutroman. Den utkom i 2006.

Anbefalt av Randi, Stavanger

Ingen kommentarer: