mandag 1. mars 2010

Stamping grounds - Charlie Connelly

Liechtenstein? Kanskje er det i nærheten av Europas geografiske sentrum, men i sentrum av Europas oppmerksomhet er landet nok desto lengre fra.

Liechtenstein slapp inn det første målet i den europeiske kvalifiseringen til VM i fotball. Etter 17 sekunder borte mot Israel. Da fattet engelskmannen Charlie Connelly - det må jo en engelskmann til for å skape et slikt verk - interesse for dette lille landet. Hva får et lag til å stille opp i kvalifisering etter kvalifisering bare for å bli slått sønder og sammen? Og hvorfor vet vi ingenting om dette alpelandet?

Den brave, men ikke akkurat kyndige, oppdager tar oppgaven fatt. Han reiser til Liechtenstein og forelsker seg i landet. Og selv om landet kanskje er mest kjent for alpinister, frimerker, hemmelige bankkontoer og tannproteser (verdens største produsent), så er det alt det fascinerende ved landet som forfatteren tryller frem. Connelly er en fremragende forteller og han skaper levende bilder fra hvorhen han reiser. Han møter mennesker av alle slag som alle har sin historie å fortelle - alt fra det morsomme til det triste, fra det sære til det hverdagslige, fra møtet med den forsømte elskerinna til møtet med fyrsten. Og han finner det som binder liechtensteinerne sammen.

Connelly skriver i beste engelske tradisjon i reiselitteratur. Blandingen av alvor og humor (mest det siste) er riktig, beskrivelsene av større og mindre strabaser (igjen, mest det siste) kjenner vi igjen fra for eksempel Bill Bryson.
Helge

Ingen kommentarer: