tirsdag 20. august 2013

Daily Rituals. How artists work av Mason Currey

"Hverdager er de flotteste. De er fulle av eventyr." skrev Anne-Cath Vestly, og det kunne vært mottoet til Mason Curreys Daily Rituals. How artists work. Currey tar for seg vanene, rutinene og ritualene til ca. 200 kunstnere.

Boka fungerer nok dårlig som veiledning til vordende kunstnere, og kanskje enda dårligere som selvhjelpsbok til folk flest. Men morsom er den, og fylt til randen av små eventyr.

I en bok om kunstneres hverdag er det selvfølgelig en hel del kaffe og tobakk. Beethoven kom visst nok frem til et perfekt blandingsforhold - 60 bønner per kopp, og han plukket dem ut selv, én etter én. For Søren Kierkegaard var det merkelig nok selve koppen som var viktig. En av arbeidsoppgavene til Kierkegaards sekretær var å velge ut én av 50 unike kopper, og deretter begrunne valget overfor den store filosofen. Dersom Kierkegaard godtok resonnementet ville han fylle koppen med groteske mengder sukker for så å væte det hvite fjellet med en skvett nattsvart kaffe.

Etter kaffe og tobakk ser det ut til å være dyr som er det foretrukne stimuli, medikament, narkotikum eller hva man nå skal kalle det. Gertrude Stein, for eksempel, likte å skrive foran kuer. Med samboeren (Alice B. Toklas) kjørte hun derfor ofte til nærmeste beite hvor hun deiset ned med penn og papir mens Toklas forsøkte å holde kuene innenfor Steins synsfelt.

Men førsteplassen i eksentrisitet går til spenningsforfatteren Patricia Highsmith. Highsmith ble beroliget av snegler, og ble etter hvert så avhengig av disse bløtdyrene at hun avlet dem frem i hus og hage. På utenlandsreiser smuglet hun de med i kofferten, og når det var fest kom hun gjerne med vesken full av snegler og salat.

Ellers er det mange som leker seg med elementene. Kafka sverget til såkalte luftbad. Han kledde av seg, åpnet vinduet og stod naken i trekken. Beethoven ELSKET å vaske ansiktet om morgenen. I en transeaktig tilstand lot han hendene løfte vannet mot ansiktet mens han nynnet og sang seg inn i sine pågående musikalske prosjekter, helt til det utsølte vannet lakk til etasjen under. Dette ble etter hvert et så stort problem at huseieren måtte asfaltere gulvene!

Dette var bare 4 av de 200 kunstnerne Currey skriver om. Så hvis du vil vite mer om de underlige vanene (og uvanene) til Proust, Freud, Mozart, Hemingway, Joyce, Beckett, Picasso, Lynch, Roth, Goethe, Darwin, Melville osv. osv. kan du låne den på Stavanger bibliotek. Boka er skrevet på engelsk, men språket er enkelt, og kapitlene sjelden lengre enn én side.

Reserver boka her:
Stavanger bibliotek


-Christian,
Kvitsøy og Stavanger folkebibliotek

Ingen kommentarer: